Welkom bij Ecobusje.nl


Uitzicht over het Saaledal en Jena.
Uitzicht over het Saaledal vanuit de heuvels

Rond Pasen zijn we voor het eerst een week weggeweest met Ecobusje. Hieronder wat lessen:

  • We wilden graag Jena bezoeken, o.a. na het lezen van Andrea Wulfs’ “Rebelse genieën” (leestip). We vermoedden dat deze afstand (>600 km) misschien net iets te ver was voor een korte vakantie. Maar goed, dat zouden we dan wel merken. En ja, rond 14.00 ’s middags reden we in het zonnetje door de Hartz en hadden we graag daar al van de weg af gegaan :-).
  • En oeps, we waren iets te gemakkelijk in onze voorbereiding. We zijn we gewoon de laadpalen zoals geadviseerd door GoingElectric.de met behulp van ons navigatiesysteem gaan afrijden. We hadden niet gezien dat we hierdoor halverwege Duitsland al op allerlei B-wegen terecht kwamen. En met nog wat omleidingen er bij werd het wel erg pittoresk. En Jena nog lang niet in zicht! Kortom, toch even goed bekijken wat GoingElectric adviseert en niet zomaar zonder nadenken je navigatie achterna rijden.
  • We hadden zelfs even laadstress toen we een heuvel- en bosachtig gebied werden ingestuurd terwijl ons bereik aan het afnemen was.
  • Maar, we vonden in de buurt een goede snellaadpaal bij een supermarkt. De supermarkt zelf was dicht, maar wij hadden een chili-sin-carne bij ons die klaargemaakt kon worden op de parkeerplaats. (Tip voor in de voorraadbox dus!) Met een gevulde maag bleek Jena eigenlijk helemaal niet zo ver weg meer te zijn.
  • De camping in Jena had een bordje ‘opladen elektrische voertuigen ten strengste verboden’, daar was de infrastructuur blijkbaar niet op ingericht. Wij hebben daarom nog een keer ontbeten bij een Konditorei terwijl we vast laadden voor de terugweg.
  • Sommige Duitse supermarkten hebben dus ook (snel)laders. Kaufland heeft daar zelfs een eigen app voor. Maar gelukkig kun je je ook als gast m.b.v. je creditcard aanmelden.
  • In Duitsland worden ook laadstations net náást de snelweg gerealiseerd. Zie foto. En grote kans dat er ook een bakkerij met koffie in de buurt is.
  • Na Jena deden we Vierhuizen aan (Lauwersmeergebied). Daar had de eigenaar van camping Robersum zojuist een laadpaal voor bezoekers gerealiseerd. Hiep hoi!

En als aanvulling op de laadverhalen; we hadden nog voldoende tijd om te fietsen in het Saaledal, Jena te verkennen en een wandeling in de heuvels rondom het dal te maken.

De laadpaal bij Kaufland in Jena.
Laadpaal bij de Kaufland in Jena
Laadplein net vanaf de snelweg bij Herleshausen.
Laadplein nabij Herleshausen (Duitsland)
Camping Robersum in Vierhuizen
Camping Robersum, Vierhuizen – Groningen